Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/syfer/domains/trade-wind.eu/public_html/includes/function.php on line 266
Hoe werkt windenergie? | Trade-wind.eu
Hoe werkt het?

Hoe werkt (het opwekken van) windenergie?

Windenergie is energie die door de wind geleverd wordt met behulp van windmolens. Het is vergelijkbaar met het proces van een dynamo van een fiets. Het belangrijkste onderdeel van de molen is het rotorblad. De rotorbladen vangen de wind op en zetten het om in een draaiende beweging. 

Teveel wind 

Ongeveer bij windkracht 2 beginnen de wieken van de rotor te draaien. Dat is dus de minimale windsnelheid die benodigd is voor het opwekken van windenergie. Tevens is er een maximale windsnelheid, die is windkracht 8. Om er voor te zorgen dat er niets gevaarlijks gebeurt, zijn de windmolens voorzien van een 'handrem'. Deze handrem gaat er automatisch op als de windsnelheid hoger is dan windkracht 8. In de generator wordt de draaiende beweging omgezet in een elektrische spanning van ongeveer 380 Volt. Als het naar een openbaar elektriciteitsnet moet, dient eerst de spanning verhoogd te worden. Dit gebeurt in de transformator. Van de windvaan krijgt hij informatie binnen over de windkracht en de windrichting. Aan de hand van deze gegevens wordt de gondel in de goede richting gezet door middel van de motor. Ook worden de bladhoekverstellingen hierdoor geregeld. De windmolen past zich dus aan aan de stand van de wind. De opgewekte elektriciteit wordt groene of schone stroom genoemd.

Waar bestaat een windturbine uit?

  1. Meestal drie wieken of turbinebladen (soms twee) samen noemen we dit 'de rotor'
  2. De gondel daarin bevinden zich de as, een tandwielkast en een generator. 
  3. De mast. In deze mast bevinden zich de bedieningscomputer en de hoofdschakelaar waarvandaan de stroom via een kabel naar het elektriciteitsnet toe gaat.
  4. Vaak staat er naast de mast een transformatorkast die zorgt ervoor dat de spanning wordt omgezet naar dezelfde spanning als die van het elektriciteitsnet.
Terug naar overzicht